Центр професійного розвитку "Освітня траєкторія" Дніпровської міської ради

Ізо-терапія. Довіра своїй творчій енергії

Ізо-терапія. Довіра своїй творчій енергії

«Я намалюю той день,

Де літаю і той день,

Де співаю я.

Той день! Той день!

І побачу чайку я в польоті,

Я в небі, не в болоті,

Я в той день, в той день.

Дайте мені листок…»

Фарби, глина, крейда, воскові олівці – для Вас це тільки атрибути художника, або матеріал для обдарованих людей? А Ви задумувались, що це ще й потужні ліки?! 

Так, так, це прекрасна альтернатива заспокійливим, антидепресантам та іншим медикаментам. І навіть, якщо з певних причин прийняття медикаментів не уникнути – арт-терапія буде тим невидимим місточком, який допоможе зцілитися. Або ж профілактичним методом, який допоможе не захворіти, та вийти з небажаної ситуації з найменшими емоційними втратами. Творчий процес сам по собі цілющий – знімається накопичене напруження, змінюється внутрішній стан. 

Арт-терапія допомагає емоційно розкритись – і дорослим, і дітям. Цінність застосування мистецтва в терапевтичних цілях полягає в тому, що з його допомогою можна на символічному рівні висловлювати і досліджувати усі наші почуття та емоції: любов, сум, образу, злість, страх, радість і тощо.

Ізо-терапія є одним з найбільш популярних і ефективних методів арт-терапії. Вона полягає в використанні образотворчого мистецтва (найчастіше це малювання, але до нього ставляться і ліплення з глини, фотографування, декорування) в якості надання психологічної допомоги. 

В практичному блоці ми розглянемо декілька вправ, які можна запропонувати об’єктам арт-терапії. Ці вправи можна пропонувати по черзі, а можна використати ті що вважаєте за потрібне. 

Вправа 1. «Нейрогімнастика» 

Приготуйте фарби, аркуші для малювання, музичний супровід. Це захоплює!

Малюємо одночасно двома руками для розвитку взаємодії обох півкуль головного мозку. 

Вправа 2. «Я – колір»

Приготуйте файл, пензлі, акрилові фарби, аркуші для малювання – будемо гратися! 

Вправа 3. «Я – Всесвіт».

Приготуйте пензлі, фарби, аркуші для малювання та паперовий скоч – буде цікаво! Можна виконати особистий портрет у техніці «Фліп – флоп».

Вправа 4. «Пальчикові фарби».

Пальчикові фарби — це досить незвичайне засіб для творчості, замість пензля, олівця або ручки можна використовувати пальці. Цей метод ефективний, як при роботі з дітьми різного віку, так для дорослих. Він дозволяє розслабитися, абстрагуватися від правил і дати волю фантазії без страху і почуття провини.

Приготуйте пензлі, фарби, аркуші для малювання – будемо творити! Цю вправу розробила та запропонувала Наталя Петрова, вчитель образотворчого мистецтва КЗО «СЗШ № 82» ДМР.

Наприкінці заняття можна влаштувати АРТ галерею. Кожному учаснику запропонувати висловити свої враження щодо виконання деяких вправ та описати свій емоційний стан під час використання запропонованих образотворчих технік.

Арт-терапія є чудовим поштовхом для розвитку креативності. А це пошук нестандартних рішень в буденних чи кризових ситуаціях. Розширення рамок, шаблонів. Погляд та вирішення проблемних задач так, як не було можливості зробити це до цього часу.

Пропонуємо також ознайомитися з відео роликом що розкриває додаткові аспекти ізо-терапії для дітей за посиланням https://www.youtube.com/watch?v=rY_Qfo5PR4g .

Усіх педагогічних працівників, учителів та керівників – запрошуємо на третій урок циклу арт-практик! Урок буде розміщено наступного тижня на сайті ЦПР «Освітня траєкторія» сторінка «Мистецтво» або «Технології» у розділі «Події».